Vi har tidligere konstatert at EU/EØS-avtalen setter klare føringer på spillet, blant annet gjennom domstolene. I tillegg kjenner de fleste saken rundt John Obi Mikel(wikipedia) og de andre nigerianerene. Spørsmålet rundt import av utenlandske spillere har mange problemstillinger. Noen eksempler:

  • «Fotball-traficking»
  • Spilletiden til norske talenter/spillere
  • Klubbenes lokaltilhørighet
  • Hvis man ser på det første punktet. Flere og flere afrikanske spillere får sjansen i Europa, og bemerkelsesverdig mange går via land som Belgia og Norge, som har mindre restriktive regler for å la disse spillerene få arbeid- og oppholdstillatelse. Mikel-saken viste klart hvordan det norske regelverket med krav til skoletilbud o.l. er for naivt, og vil bli misbrukt. Det blir først og fremst misbrukt av agenter og advokater, og taperen blir i stor grad de unge afrikanske spillerene. The Telegraph har i flere artikler, blant annet denne, beskrevet Mikel-saken og Norges/FC Lyn Oslos rolle i dette.

    Tidligere i år var NFF ute med et innspill i diskusjonen rundt spiller fra utenfor EU. Dette førte blant annet til en fin radiodebatt mellom Solheim i NFF og Siem i Norsk toppfotball. Siem uttalte noe sånn som at «NFF må da stole på at klubbene greier å se om spilleren vil tilføre klubbene noe» og at «det er jo bare de beste to som får spille likevel»(ikke direkte sitat, men fra hodet mitt). Ergo: La f.eks. FC Lyn Oslo invitere 15 spiller fra land utenfor EU, la oss si fra Senegal og Nigeria. Gode fotballnasjoner(et av Solheims kriterier). De er kanskje bare ca 15-16 år, så de må gå på skole, men LYN og NTG samarbeider, så det går fint. La FC Lyn Oslo beholde de to beste. Hva skjer så med de 13 andre? Gata? Stikker de av og blir ulovlige innvandrere? De to andre kan som vi kjenner til bli gullkalver for fire agenter, Morgan Andersen og Rune Hauge, og det er ikke sikkert de får spille fotballkamper på en stund. Det er dette jeg mener bør diskuteres som «football traficking», og ikke avfeies som en ikke-problemstilling for norske klubber hvor nedrykk vil være kroken på døren. Siem kan ikke mene at vi skal lene oss tilbake og kun stole på moralen i Norske klubber?

    De siste sakene som har kommet opp er VIFs 17 år gamle Tito fra Zimbabwe og Starts 22 år gamle Bayall Sall.

    Lokale, norske talenter/spillere i Tippeligaen er etter min mening viktig for norsk fotball, men dette kommer til å bli diskutert i flere poster fremover.