Tabelltips Eliteserien 2006

Mange tror Eliteserien blir like jevn og spennende som de to siste sesongene. Det er mulig det blir like jevnt mellom de to øverste lagene, men jeg tror det kommer til å være større avstand mellom de to øverste lagene og resten av lagene. Hva som skjer under de to er rett og slett umulig å si. Til det er lagene for jevne. De som finner flyten og stabilitet, og har marginer over lengre tid vil havne over de som ikke har det. Dette inkluderer også de to øverste lagene, men jeg har mer tro på disse.

Jevnt blir det helt sikkert i bunnen også, men jeg er redd for at det er to lag som kommer til skille seg negativt ut.

Jeg blir derfor svært overrasket dersom sesongen 2006 ikke ender som følgende:

 

1. Vålerenga

Som tittelforsvarer og med forbedret stall og støtteapparat er det ikke urimelig at VIF kan vinne igjen. Vålerenga har det mest spennende laget på papiret, men er avhengig av at lagets «stjernespillere» virkelig slår til, ikke minst på topp. Etter at Steffen Iversen forsvant er laget tvunget til å legge om til en mer «spillende» stil, noe spillerne er gode nok til og sugende på å klare. Men som nevnt i innledningen må «Enga» ha både flyt og marginer for nok en gang å stå øverst på tabellen i høst. 

2. Rosenborg

Uten tvil den største utfordreren til Vålerenga. Har i likhet med fjorårsvinneren styrket både stallen og støtteapparatet. RBK har gjort det bra i vinter, men det skal bli spennende å se når det virkelig gjelder. Er utvilsomt revansjesugne, men spørsmålet er om Høgmo klarer å mette alle i klubben og få de til å samarbeide.

3. Lillestrøm

«Bøfla» har også imponert i vinter og ingen lag kommer til å rundspille dette laget i serien heller. Lillestrøm kan imidlertid bli den store skuffelsen hvis de først møter døra (med en halsende Uwe bak). Occean innehar den laveste oddsen for å bli toppscorer, men han kommer til å bli passet bedre på her enn i Odd.

4. Viking

En spennende trener med et spennende lag (eller var det omvendt?). Viking kommer til å ta mange poeng hjemme og når de endelig har skaffet seg en leder med taktiske egenskaper og har en mer komplett stall enn på lenge kan det fort bli en del poeng borte også. Men som med mange av de andre lagene rundt seg er stabilitet nøkkelordet.

5. Brann

Brann kan vinne serien og de kan rykke ned. Det er Brann i et nøtteskall. Med Andresen, Sæternes og Vaagan Moen i storslag kan de ta medalje, men maksimalt femteplass med skader på nøkkelspillerne og om Mons Ivar beholder jobben.

6. Lyn

Skiklubben fra Oslos beste vestkant kan fort havne høyere på tabellen, men da må de prestere jevnere enn de gjorde i fjor. De tok sannsynligvis flest heldige og kjedelige trepoengere i fjor. I år er det flere lag som kommer til å prestere bedre enn det. I en ujevn (og ustabil) spillergruppe har de utrolig nok hentet inn to nye ujevne spillere i Espen Hoff og Magnus Powell.

7. Start

Den såkalte «andresesongen» kommer til å bli tøff for Start. Å gjenta det de gjorde i fjor er umulig. De kommer til å spille makrellfotball i enkeltkamper, men Start har overhodet ikke styrket den tynne stallen sin. I tillegg kan en stadig mer krevende trener bli en belastning dersom laget møter litt motbør.

8. Tromsø

«Gutan» kan blande seg inn høyere på tabellen, men da må de ta poeng andre steder enn bare på Alfheim. For der kommer de til å ta mange poeng i år. Tromsø har en rekke solide spillere og det skal bli spennende å se hva Eliteseriens mest karismatiske klarer å få til med disse.

9. Fredrikstad

Plankebyens helter skal få det tøft i år, men kan overraske med noen spennende nye spillere. Fredrikstad skal være svært takknemlige som fortsatt har Eggen jr. som trener, men det er vanskelig å se for seg at dette laget skal ta poeng andre steder enn i Østfold. Og med klippekort til årets «over the top» Kvisvik blir dette en kamp for å overleve.

10. Molde

De lagene som tar ut Berg Hestad tidlig i kampen kommer til å vinne lett over dette middelmådige laget. I likhet med Odd kunne Molde ha godt av en tur innom Adeccoligaen, men Molde er ekstremt gode når de møter lag som overhodet ikke har dagen. Men hvem bryr seg utenom Bondevik & Røkke AS?

11. Hamkam

Savnet av Ståle Solbakken tror jeg blir stort! Hamkam kommer til å gå i lange perioder uten å ta poeng. Har riktignok hentet inn noen nye spillere som kan overraske, men her mangler det kvalitet i alle ledd, ja, rent bortsett fra i buret. Vi gleder oss til Hamar-dagene (hjemmekampene mot RBK og VIF).

12. Odd

Det er snart på tide at Odd rykker ned fra Eliteserien. Makan til planløst og uambisiøst lag skal man lete lenge etter. Hvordan kan et lag som kjempet om medaljer og med fulle tribuner for bare noen år siden havne der de er nå? De skylder sikkert på små ressurser, men trenger en skikkelig nedtur (bokstavelig talt) for å skape ny giv. Årets sikreste tabelltips.

13. Stabæk

Stabæk kommer i år som i fjor til å komme over Sandefjord på tabellen, men det holder dessverre ikke til å berge plassen. Stallen er for tynn og ujevn, og som andre har nevnt er de svært avhengig av at enkeltspillere som Nannskog slår til. Men dersom flere av de unge spillerne slår til kan Stabæk overraske. Om Onkel Ingebrigt ikke spytter inn ressurser på andre områder enn Fornebu tror jeg dette kan være siste gangen vi ser Stabæk i den øverste divisjonen.

14. Sandefjord

Ingen blir overrasket om Sandefjord tidlig kommer til å legge seg trygt nederst på tabellen. Det kan være årsaken til at laget faktisk klarer å holde seg. «Gutane» kommer helt sikkert til å overraske i enkeltkamper når de blir undervurdert av andre lag, men spørsmålet er hvor mange.

 

Marius