Fotballens farer (del 1)

Fotball er tilsynelatende stadig populært, og ikke minst engasjerende. Ingen artikler på for eksempel dagbladet.no har flere kommentarer enn de som dreier seg om fotball. Jeg mener likevel å se flere faremomenter fremover.

En av grunnene til at fotballen har fått en så sterk posisjon som det den har i dag er tippekampen på NRK hver lørdag klokken 1600. I dag er dette endret, og milliardavtalen mellom canal+/tv2 og NFF/Rune Hauge gjør nå at du kan se ditt lag spille hver eneste runde. Det er planlagt to kamper på søndag og en på mandag, hvor den andre kampen på søndag vanligvis blir TV2-sendt, de to andre vil gå på TV2 Zebra. Resten av kampene vil sannsynligvis gå samtidig som TV2-kampen på Canal Digital. En rask telling viser at det først og fremst er fans av Molde, Viking, FFK, Stabæk, Sandefjord, Odd og Tromsø som bør vurdere sesongbilletten til ca 800 kroner fra Canal Digital, ettersom disse lagene ikke har noen TV2-sendte kamper de første 11 serierundene. VIF har i motsetning 5(!) kamper på TV2, og tre til på TV2 Zebra. De andre vinnerene av kampen om TV-plass er RBK(4+4), Brann(3+5) og LSK(4+3).

Erfaring tilsier at man får flere tilhengere jo mer man er på TV. I tillegg får lag som trekker TV-seere en større del av kaken når penger for TV-rettighetene fordeles. De har tidligere også fått en kompensasjon for de tilskuerene som eventuelt blir sittende hjemme i stedet for å dra på stadio’n (vet ikke hvordan dette er nå), samtidig som de er mer attraktive sponsorobjekter. Med andre ord lønner det seg å bli vist på TV. De store klubbene blir vist mest på TV, og får mer penger, flere supportere, enda mer penger – og vi er inne i en europeisk tendens hvor ligaene blir mindre og mindre spennende, og de en til fire største lagene er langt bedre enn resten. Vil vi egentlig dit?

At Brann vises åtte kamper av 11 mens for eksempel Viking, Molde og Tromsø bare vises 3 kan umulig forsvares ut i fra sportslige vurderinger. TV2 viser de kampene de tror de vil få flest TV-seere på – det skulle bare mangle når man har betalt en milliard.

På lørdag kan vi kose oss med en til to engelske kamper, i tillegg til bundesliga på NRK naturligvis. På søndag går det gjerne to til tre engelske kamper og så en på kvelden på mandag. Tirsdag og onsdag er ofte Champions League, mens torsdag og fredag som oftest trygt kan settes av til annet sosialt liv (hvis man da ikke følger med på UEFA-cup eller fransk fotball). TV2 Zebra viser dessuten Spansk fotball og Canal Digital viser Serie A fra Italia. Vi kan velge akkurat hva vi vil se og hva vi vil bruke pengene på, og jeg er redd det blir lite penger igjen til Sandefjord, Sogndal, Fyllingen, Djerv1919 og så videre nedover i seriesystemet.

En kort periode vil RBK, VIF, Brann og kanskje ett lag til (Viking?, Start?, LSK?) kunne tjene på denne utviklingen, men etter hvert vil de også lide under dårlig rekruttering, lite spenning i serien, mindre tilskuere og så videre inn i en negativ spiral vi allerede har sett starte i Frankrike (Canal Digital har tatt til orde for radikale endringer for å få flere til å se fotballen de har betalt dyrt for, blant annet straffer for å avgjøre kamper . Vi vil helst ikke dit! Da må vi fordele penger og TV-tid jevnt.