Matchfixing i VM

Vi går nå inn i siste runde i gruppespillet, og dette er kampene matchfixerne venter på. Kamper som betyr lite, og hvor man kan kjøpe sentrale spillere på et presumptivt dårligere lag som har lite å spille for. I følge forfatteren av «The Fix» Declan Hill har først og fremst fixerne kundene sine i Asia. I Malaysia og Kina er ligaene ødelagt av matchfixing, og interessen er lik null. Interessen for Premier League og andre europeiske ligaer er stor, og det er også her man kan komme til å se matchfixing i fremtiden.

Et typisk match-fixing scenario er situasjonen Norges kvinnelag i fotball kom i under VM i Kina(samme VM hvor kinesere spionerte på det Danske laget bak et falskt speil, uten at FIFA gjorde noe med saken). Norge måtte vinne med flere mål enn Australia for å ta gruppeseieren, Ghana var ute. I følge Declan Hill ble flere av spillerne tilbudt $22000 og en laptop for å sørge for at laget tapte med 5 mål eller mer mot Norge. De Ghanesiske lederne registrerte fixerne og rapporterte det hele til FIFA. De gjorde lite – men ga oppdraget om å etterforske hendelsen til de kinesiske arrangørene. Lite ble gjort, og saken ble ikke omtalt – heller ikke her i Norge. FIFA har en fil med referanse 070449 (igjen fra boken til Hill), men jeg fant (ikke så veldig overaskende kanskje) ikke noe nettsider med dette dokumentet. Om NFF har gjort noe undersøkelser i saken vet jeg ikke. Jeg har mine tvil. Ghaneserne gjorde det som var forventet av dem denne gangen, men FIFA gjorde tilsynelatende lite (annet enn å dysse ned saken). Kampen? Den endte 7-2 til Norge etter at Norge gikk opp til 7-0 litt ut i 2 omgang.

FIFA har innsett at match fixing er noe som kan ødelegge hele sporten, og har tatt enkelte grep. EWS, eller Early Warning System er et system som overvåker (lovlige) gamblingselskaper for uvanlige spillemønster. Disse er riktignok ikke like effektive under for eksempel VM når fixerne tipper på favoritten – for det er det veldig mange andre som gjør også. Ingen vil vel bli overasket over at favoritten slår underdogen med to mål eller mer? FIFA uttaler nå at de fokuserer på de kommende kampene som de vet er utsatt for forsøk på matchfixing, men samtidig at de mangler en del på etterforsking og i forhold til de illegale spillenettverkene i Asia.

Hvis du ikke vil lese hele boken til Hill kan du lese artikkelen han har skrevet for playthegame.org hvor han forklarer hvorfor han er sikker på at det er fixere til stede under VM. Ut i fra hvordan det ser ut nå er det heldigvis ikke så mange grupper som er avgjort, men Kamerun har lite å spille for, og hvis Spania slår Honduras er de også ferdigspilt før siste runde.