Heller CFR 1907 Cluj enn Rosenborg?

Den siste tiden har Lars Hirschfeld, Micke Dorsin og Joseph Koné gått fra det tidligere storlaget RBK i Norge til den rumenske klubben Cluj. Dette kan virke som en underlig overgang for oss her oppe i nord. Det må da være mer penger å tjene i norsk fotball enn i rumensk fotball? Det nemlig penger som virker som den største motivasjonen for å slå seg ned i den nord-rumenske universitetsbyen.

I 2008 greide laget for første gang i sin 101 årige historie å vinne serien i Romania, og de slo til med cup-mesterskap i samme år. Dette bare seks år etter at de spilte på tredje nivå. De er derfor kvalifisert (direkte) til årets Champions League. Der har vi noe av grunnen til at de er attraktive – i tillegg til pengene naturligvis. De kjøpte seg et lag i 2006 og 2007 og fikk også ansatt Ioan Andone som trener. Han er en tidligere rumensk landslagsspiller som har hatt suksess som trener i Dinamo Bucuresti (3 cuptitler og ett ligamesterskap). I Romania blir de stort sett betraktet som et positivt brudd på den mangeårige dominansen fra hovedstadslagene, og når konkurrenten heter Steaua og Gigi Becali er det vanskelig å bli beskylt for å være et kjøpelag.

Pengene bak CFR Cluj kommer, på samme måte som Gigi Becalis/Steauas, fra eiendomsspekulasjoner etter Ceausescus fall i ’89. Eiendomsmarkedet hadde en rivende utvikling, og de som hadde posisjonert seg ‘riktig’ satt plutselig veldig godt i det. Nå som de er garantert plass i gruppespillet i Champions League (Romania er bedre ranket enn oss) kommer også en del garanterte inntekter som resultat av dette. Det kan være starten på et storlag utenfor Bucurest – og det kan jo også være et blaff. Vi får se.