Innfør fair play-kort og 5 minutters utvisning

Fra tid til annen kommer det regelendringer i fotballspillet som tar opp i seg spillets utvikling. Endringen av tolkningen av offside var en slik. Regelendringen i 2005 åpnet opp og skapte et mer åpent spill med færre avblåsninger. Bruk av direkte gult og rødt ved farlige taklinger er også et slikt grep. Tilbakespillsreglen er kanskje den vi husker best.

De siste sesonger har vi dessverre sett mer og mer skuespill for å påvirke dommeren (Alavez, Abidal, Ronaldo m.fl.), men også ting som «gi ham kort»-bevegelsen, «alle samles rundt dommeren for å klage»-oppførselen, «fuck off»(Rooney) og andre forstyrrende aktiviteter som bare forsinker spillet. I tillegg har vi de klassiske gule kortene for å sparke bort ballen (van Persie), eller dra av seg trøyen. Gult kort blir fort rødt og ødelegger kampen for oss andre – gitt at det er morsomst å se en kamp med 11 mot 11. Noen dommere ser det også som sin oppgave å lage en bra fotballkamp, og ønsker en kamp med 22 spillere på banen så lenge som mulig. Dette gjør at gult ikke alltid blir gitt selv om forseelsen er der, kanskje særlig hvis hendelsen skjer tidlig i kampen.

Jeg mener det er på tide å innføre et tredje kort; et hvitt fair play-kort. Dette vil gi 5 minutter på sidelinjen, og gis for all oppførsel man vil ha en slutt på. Kortet kan gis til alle utespillere, og ved kort til trener eller keeper må de ta av en utespiller og gi ballen til det andre laget. Ved å gi dette for usportslig tøys vil man forhåpentlig vis bli kvitt uvanene, for eksempel med å ta med seg eller holde ballen etter at man har laget frispark. To kort = gult og tre er rødt. I håndball legger alle ballen rett ned når det er frispark – slik burde det også være i fotball. Likeledes burde man få en effektiv slutt på utskjelling av dommeren eller drøying av tid hvis dommeren har mulighet til å sende en spiller av banen for en kortere periode.

Jeg ser for meg mer effektivt spill, og et nytt taktisk element. Hvordan greier et lag seg med en mindre, og hvordan spilles overtall. Mot slutten av kamper ser jeg for meg situasjoner hvor lag som blir presset mister hodet og må avslutte med et par mann på sidelinjen, men først og fremst tror jeg vi vil se at fotballspillere også kan være relativt disiplinerte.

Vi på fotballbloggen og andre har foreslått dette tidligere også, men føler nå tiden er moden. Hver sesong kommer UEFA eller FIFA med retningslinjer for dommerne på hva som skal gi advarsel, men så lenge eneste sanksjonsmulighet er et gult kort blir det fort til at dommeren ikke kan være konsekvent – ettersom det fort kan medføre at man avslutter alle kamper 8 mot 8.

Jeg innser at enkelte spillere som alltid er i fjeset på dommeren fort vil få en del pauser fra spillet (Rooney, Puyol o.l.), men det tror jeg går seg til. De som ikke går av banen med en gang kan få utvidet straff, og må sitte i ti minutter. Jeg tror dette kan være et godt verktøy for dommeren for å få mest mulig effektiv spilletid i løpet av to ganger 45 – det er ingen som er interessert i å se på spansk syklubb rundt dommeren hver gang det er en avblåsning. Det ene laget ønsker at dommeren skal gi motspilleren gult, og det andre laget skal klage fordi han som ble felt helt sikkert overspilte (ref: ethvert el classico).

Alternative løsninger kan være et grønt trekantkort som i landhockey, hvor en spiller eller et helt lag kan få ett som en advarsel – og så får man 10 minutter i skammekroken neste gang man gjør noe som kvalifiserer til kort (f.eks. spille bort ballen).

Hvis man i tillegg til dette håndhever reglen om å spille bort ballen omtrent som i håndball, og det spillende laget kan starte med ballen fra der frisparket ble laget så snart man vil, blir det mye vanskeligere å dra ned tempoet i kampene. I dag mener jeg dette er vanskelig å slå ned på siden gult kort potensielt kan være svært avgjørende for en kamputvikling.

Andre regelendringer/innstramninger jeg gjerne skulle sett er passivt spill (gå mot hjørneflagget), maks 10 sekunder på innkast og kort for å falle teatralsk, men vi får ta en ting av gangen.