Kan Lyn 2010 bli en mønsterklubb?

Sesongen går mot slutten, og Lyns skjebne skal avgjøres. Det er tre utfall av dette:

  1. De overlever og får lisens, og kan spille i neste års adeccoliga (Kamma rykker ned).
  2. De overlever, men får ikke lisens. De kan da spille i 2 divisjon, og Kamma kan rykke ned også neste år.
  3. De rykker ned og må starte på nytt i nederste divisjon (hvis vi ser bort i fra muligheten for at de kan jukse seg til en plass litt høyere oppe ved å «inngå samarbeid» med en klubb litt høyere opp i systemet).

La oss se på muligheten for at de overlever. Min påstand er da at Lyn kan bli en av de best drevne klubbene (hvertfall for en stund) i norsk fotball.

For et drøyt år så det dårlig ut. Brynestad tok med seg Nigeriapengene ut som konsernbidrag og sikkerheten som lå i å ha en rik onkel som ville betale hvis det gikk dårlig forsvant.

Lyn omsatte for ca 40 mill 2006 (underskudd), 64 mill i 2007 (overskudd inkl Mikelsalg), hadde budsjett på rundt 75 mill i 2008 og videre et totalunderskudd på 72 millioner (uten spillerkjøp og salg) 2008-2010. Dette var dog krisen i juni 2008, og det har jo vært mange kriseplaner og kutt etter det. Sommeren 2008 kom det frem at Lyn hadde lønnsutgifter på 52,4 millioner, men bare 50,4 millioner i budsjettert omsetning – med andre ord 104% prosent av omsetningen i lønnsutgifter. Da blir det vanskelig å gå i null.

De har nå fått inn nye folk i styre og stell, kuttet mye kostnader, ikke minst på lønnssiden. I tillegg har de kanskje lært et og annet om å blåse opp inntektssiden i regnskap og budsjett (markedssjef Keith Woods vet jo litt om dette fra før, fra tiden sin i Sponsor Service) . I følge ryktene er nå utgiftssiden, som tidligere lå på rundt 70-80 millioner, nå være kuttet til nærmere 20 millioner. Hvis de overlever vil også gjeldssituasjonen være under kontroll, og adminstrasjonen vil være kuttet til et minimum. Man kan sikkert diskutere om en fotballeder skal tjene like mye som statsministeren, men man har hvertfall kuttet antallet til et minimum.

Om klubben overlever vil de med andre ord har relativt lave utgifter, liten administrasjon og en ung og spennende spillerstall. Så da er det bare å holde nigeriasvindlere, regnskapsoppblåsere og urealistiske optimister unna – og velge et styre som er i stand til å si nei, så slipper man kanskje å komme i tilsvarende situasjon på en stund.

Jeg håper Lyn overlever, og hvis de ikke går konkurs burde de sannsynligvis få lisens også?

Update:  NRK melder at Lyn har fått en avtale med Ullevål, og spiller kampene neste år på Bislett.

Vg følger opp NTB/NRK

db.no trykker NTB-saken