Listen over klubber som sliter økonomisk begynner å bli lang. Alle klubbene skylder i stor grad på finanskrisen, men i mange tilfeller må man vel også inneha en stor grad av økonomisk inkompetanse for å havne i sumpa.
Enkelte klubber sliter som resultat av at eierne/de rike onklene sliter, andre har for høye lønnsutgifter, mens stadiondrømmen også har ført klubber ut i økonomisk uføre.
Et eksempel fra den første gruppen er FC Lyn Oslo, hvor Brynestads exit (med alle Mikel-millionene) skapte en plutselig endring i den økonomiske situasjonen. Brynestad sliter som kjent voldsomt med økonomien i selskapene sine. Brynestads påstand om at han la igjen 100 millioner i klubben fra 98-08 tar jeg med en klype salt. Man kan ikke regne med kjøp av rekameplass og andre produkter, og man må ta med pengene han fikk ut av avtalen med nigerianerne. Faktum er uansett at Lyn mistet mye av inntektssiden i balansen, og sliter med å greie lisenskravene.
West Hams Islandske eiere sliter også, og tre Islandske banker hr Gudmundsson skylder penger har nå laget et holdingselskap, CB Holding (sjarmerende med klubber som er eiet av holdingselskap), hvor banken Straumir eier 70%. Dette for å unngå at Gudmundssons selskap skulle gå konk. Nå viser det seg dog at CB Holding/Straumir også kan være konk – det blir i tilfelle et svært kort eierskap ettersom eiere som er konkurs ikke kan eie PL-klubber (fit and proper-testen).
Liverpools eiere Hicks og Gillett har brukt 20 mill i reiseregninger de har belastet investeringsselskapet Kop Investments[sic!], og sliter med privatøkonomien. Selskapet, som kun eier Liverpool, har en rentebærende gjeld på 313 millioner pund. Med inntektene og utgiftene i klubben går ikke dette rundt. Bekymringsfullt for de røde fra Liverpool. De røde fra Manchester har også all grunn til å være bekymret. Glazers har en gjeld på ca 700 millioner pund, finansiert til svært høy pris (bl.a. gjennom ulike hedge-fund). De har ikke lykkes i å refinansiere gjelden, og har i følge the Guardian utgifter på lånet på 263 millioner pund. Dette truer nå å ødelegge den svært sunne økonomien klubben hadde før den ble kjøpt opp. Begge klubbene er avhengig av suksess for å holde situasjonen fra kroppen.
Klubber i England med rike eiere som helst ikke skal slite for mye: Man City (Abu Dhabi), Aston Villa (Randy Lerner), Fulham (Al Fayed), Chelsea, Pompey (Sulaiman Al Fahim), Stoke (Bet365/Coates), Sunderland (Ellis) og Wigan (Whelan). Mer om PL-klubbenes gjeld hos the guardian.
Her på berget sliter Stabæk og Start på grunn av veldig offensiv budsjettering rundt stadionplaner. Jeg husker et intervju med gamlegutta i Stabæk med Ingebrigt i spissen før cupfinalen i fjor hvor de spøkte med hvordan de skulle få budsjettet i balanse «i gamle dager». Det ble puttet på posten spillersalg… Omtrent som det er gjort nå med andre ord. Stabæk ble i sin tid reddet av salget av Linderoth, i år ble de reddet av Ulrichsen (en gang til). Start er reddet av Sparebanken Sør og får kanskje solgt stadion til kommunen (som kommer til å legge kunstgress) – men den skulle jo skape inntekter i fremtiden.
Det var noen. Andre klubber som sliter (fra toppen av hodet): Randaberg, Moss, Ham Kam og Sarpsborg. I tillegg ble Southampton satt under administrasjon tidligere – de blir neppe de siste.