BT vs. Brann-pøbler

Bergens Tidendes redaktør skriver i dag at de ønsker å motarbeide Branns fotballpøbler (eller casuals som de ynder å kalle seg) ved å bruke de virkemidler de har. Ved å identifisere bråkmakerene håper Trine Eilertsen å kunne beskytte Bergensere flests yndlingshobby – å heie på Brann – fra vold og frykt.

God bruk av pressemakt, eller et klassisk eksempel på borgervern?

De organiserte pøblene i fotball-Norge finnes i miljøet rundt en del klubber i Norge. Foruten Brann, vet jeg at de finnes i Vålerenga, Start og Ham-Kam, men det er nok flere. De avtaler seg imellom og møtes i forbindelse med en kamp. På avtalt sted slåss de som best de kan, før de siden drar hvert til sitt. I utgangspunktet slåss de kun med hverandre, men som redaktør Eilertsen påpeker medfører det nok en viss fare i å befinne seg på feil sted til feil tid i galt supporterutstyr. Casualsene bidrar til at det kan føles mer utrygt å dra på bortekamper, og det gir fotballen negativ oppmerksomhet som jeg er sikker på at 99% av fotballNorge helst ville vært foruten.

Vi er alle enige om at casuals er idioter, og at miljøene burde forsvinne.

Virkemidlene redaktør Trine Eilertsen varsler at hun skal ta i bruk for å bidra til dette er identifisering med navn og bilde av de personene som gjentatte ganger er i politiets søkelys for fotballrelatert vold. Dette er noe de normalt ikke gjør med kriminelle som ikke er dømt i retten, og er sådann en presse-etisk brann(!)-fakkel fra BT-redaktøren.

Det har kommet en del reaksjoner på artikkelen blant annet på twitter og i kommentarens kommentarfelt. VG-nett-redaktør Espen Egil Hansen (@eghan) gir BT-redaktøren applaus, mens SVs wannabe-stortingsmann Snorre Valen (@snorrevalen) mener det lukter Willy Haugli, og lurer på om de vil bruke samme virkemidler mot horekunder og drapsmenn. Kritisk er også Mina Hauge Nærland (@mina_n) i Dagbladet og eliteblogger @vrangest som lurer på om de vil bruke de samme virkemidlene mot andre skurker.

Varierende tilbakemelding får de også i kommentarfeltet. Mange jubler for at noen endelig tar tak, mens «Tom» benytter sjansen til å si at de nok er gode mennesker på den politiske høyresiden (hmmm…), og at BT burde spare slike virkemidler til innvandrere som voldtar og sånn. (hmmm, igjen…).

Ikke for å på noen måte kreditere raljingen til «Tom», men det han sier illustrerer noe viktig. Hvorfor skal BT bruke disse virkemidlene akkurat på fotballpøbler, når det er så mye annet snusk der ute som ikke gis den samme behandlingen? Er målet om å holde fotballen voldsfri, trivelig og familievennlig så viktig at man kan se litt stort på det presse-etiske?

Folk som gjentatte ganger er involvert i voldsepisoder burde kunne få straff av rettsvesenet, uten at BT skal drive uthenging. Det er ikke noe bedre enn nabolagsaksjoner som henger opp lapper med bilde av voldtektsmenn eller andre de ikke liker.

Jeg avslutter med et fotballuttrykk: Heia rettsstaten!

 

edit: SV-Valen har også blogget om saken.

edit2: Det twitres med #-tag #btcasuals.