Den store endringen i forhold til tidligere år i dekningen av årets tippeliga er utvilsomt at nær sagt alle nettavisene har startet med TV. Weboverføring av kampene har tidligere vært en gratistjeneste, men er nå noe man må betale for. Hva ser ut til å virke og ikke virke etter én serierunde? Basert på subjektive og lagt fra fullstendige undersøkelser er dette inntrykket jeg sitter igjen med foreløpig:
I nett-TV-diskusjonen virker VG å ha fått til den beste kombinasjonen av tilgjengelighet, kvalitet og omliggende tjenester. Alle jeg har snakket med som har valgt VG sin løsning har sagt seg fornøyd med denne, selv om det er rapportert om hakking ved bruk av Firefox i Windows. Så får det heller være at de skryter fælt av seg selv. Altinbox-brukere rapporterte om noe oppstartproblemer og sorte skjermer, og Aftenposten/Aftenbladet-sfæren opplevde barnesykdommer. TV2 sin Sumo-løsning krasjet og de har i dag forlenget abonnementet med en måned gratis på grunn av fadesen. Det virker uansett som overføringen av bilder skal bli mulig å få til i de fleste kanaler, selv om noen har oppstartsproblemer. Det er mer forsinkelse enn på TV, så du risikrer å få sms fra venner før du har sett baklengsmålet.
Hva så med resten av dekningen? At alle avisene plutselig driver konkurrerende TV-virksomhet gjør at fotballstoff for min del er blitt mindre tilgjengelig. Saker jeg tidligere kunne scanne gjennom på kort tid ønsker nå avisene at jeg skal se gjennom deres noe begrensede tv-produksjon. Da oppsøker jeg heller tv2sporten.no. Når jeg vil lese oppsøker jeg aviser, siden jeg antar at en avis er bedre til å skrive enn å lage tv.
Da jeg forsøkte å følge tippeligarunden fra en familiemiddag på søndag prøvde jeg å gjøre dette via safari-leseren til iPhonen. Både ap.no og db.no har iPhone-varianter av siden sin, men begge hadde store tekniske problemer. VGlive virket for så vidt, men er alt annet enn tilpasset iPhonen, og blir veldig tregt. På en telefon med mindre skjerm kan du sannsynligvis bare glemme det. Aftenposten ville vunnet denne testen med god margin hvis de ikke hadde hatt tekniske problemer, så det blir nok der jeg går neste gang. De har det jeg trenger – lettvektsider med tekstoppdateringer. (Digresjon: For engelske kamper jeg ønsker mer enn resultatet fra bruker jeg Guardians løpende kamprapporter. Her: Eksempel fra West Ham – West Brom.)
En annen ting med denne dreiningen mot tv på avis, samt eierskapet avisene har fått til rettigheter, er at diskusjoner på kryss av webben – det vil si linking, kommentering og oppfølging av saker andre skriver blir begrenset. Alle aktørene ønsker interaktivitet, men de ønsker det på sine premisser.
En løsning på dette er Twitter. Dette er 100% grasrot-kommentering. Det har ikke tatt helt av i Norge ennå, men tippeligaen kan være en god kandidat for å ta dette ut til folket. Ved å følge strømmen av meldinger på #TL taggen under kampen får man en fin alternativ kilde til meninger – og denne kan linkes inn hvor som helst, uavhengig av medieaktørene. Twitterstrømmene på fotballblogg.no er øverst; søk på fotballblogg, og nederst; meldinger fra @fotballblogg-brukeren, ofte via andre som direktemelder til @fotballblogg.
Når klubbene, som @enga eller @RBKfotball, begynner å twitre fra kampene sine som en «offisiell» infokanal kan de som kun er interessert i dette følge disse under kamp. Foreløpig er det mest meldinger om at de har lagt ut noe nytt på webben fra disse. Noen andre klubber som twitrer?
Konlkusjonen min er at fotballen er kommet til webben, men i for stor grad kun som en remediering av tv-mediet. Mixen mellom bilder, tekst og interaktivitet kommer best til sin rett på VGlive, mens innholdet dessverre fortsatt er låst til ett sted på webben, i stedet for å «flyte» i annet innhold. Jeg kan fint legge inn en youtubevideo i denne posten, men ikke et klipp fra tippeligaen (om jeg da ikke finner det på youtube). VG har en facebook connect-kobling og 100% fotball skal ha twitter (virket ikke da jeg så på det), men ellers gjør tilbyderne så godt de kan for å holde brukeren på sin side (hvilket er forståelig, men samtidig synd for oss).
Andre erfaringer med de nye tilbudene? Sleng på en kommentar eller putt det i en tweet til @fotballblogg.