Den skal tidlig krøkes som dårlig engelsk landslagsspiller skal bli

I går spilte Nederland og England semifinale i U-21 EM i Heerenveen nord i Nederland. Jeg var så heldig å overvære dramatikken da England, som vanlig i større mesterskap, røk ut på straffer etter å ha ledet store deler av kampen. Riktignok først etter at 32 skudd var avfyrt, og det sto 13-12 på resultattavlen.

Jeg var den eneste England-supporteren i mitt nøytrale reisefølge (og nesten på stadion forøvrig) og det var en til tider ubehagelig opplevelse. Ikke fordi jeg missliker at folk ser stygt på meg når jeg roper ‘Eng-e-land, Eng-e-land, Eng-e-land’, det synes jeg derimot er rett så festlig, men heller fordi laget jeg heiet på så til de grader var det minst spillende, severdige, kreative og angrepsvillige laget på banen.

Hvorfor må engelske landslag alltid spille så negativ fotball?

30 minutter ut i en godkjent engelsk førsteomgang nettet Jared Lita etter en brukbar overgang, Dette førte til at England, klokelig nok på bortebane vil mange mene, la seg litt lavere på banen. For England sin del vil de si å putte 10 mann bak ballen i stedet for de vante 9. Forskjellen mellom spilleopplegget Stuart Pearce klarte å dra ut av ermet, og det som står i ‘ligge lavt’-kapittelet på C-trenerkurs er at man må ta vare på overgangene, de farlige ‘breakdownsa’ vi hørte så mye om i gode gamle Drillo-dager.
England nektet å angripe. 3-mot-3 situasjon sier du? Nei jeg skal stå her å holde på ballen litt, jeg.

Da det sto 26-6 i skuddprotokollen og 87 minutter på kampuret på flotte Abu Lenstra Stadion var det bare rett og rimelig at Macio Rigters fikk lov å brasse inn utligningen. På tross av at Steven Taylor hadde ligget skadet på 3 meter i flere enn nok trekk til at han burde fått behandlingen han virkelig trengte, og at han i dermed ødela offsidelinjen til England og at dette førte direkte til at Nederland endelig klarte å bryte gjennom det engelske forsvarsfortet.

Litt lenger sør i Nederland spilte Serbia mot Belgia i den andre semifinalen. I likhet med England tok Serbia en relativt tidlig ledelse, og i likhet med England la de seg lavere mot slutten av kampen. Forskjellen på Serbia og England var at Balkan-boys angrep når de kunne, noe som førte til flere store muligheter og til slutt 2-0-scoringen som drepte resten av spenningen i kampen.

At U-21-laget spiller lik fotball som moderlaget er kanskje ikke ulogisk, men betyr det at de høye herrer i engelsk fotball ønsker å spille slik, siden de får U-laget med på leken?

Når man møter mennesker som ikke er fra Skandinavia eller England er det vanskelig å få forståelse når man sier den engelske fotballen er den ekte, den beste fotballen. Etter å ha sett gårsdagens forestilling er det verre enn noensinne og argumentere imot dem.

Etter å ha festet i Heerenveens gater med glade nederlendere har jeg derimot ingen problemer med å kunne si at jeg håper Nederland vinner finalen. Det ville vært for dumt å snyte verden for den festen det vil bli i Groningen om så skulle skje!