Gjør som storlagene: Sats på talentene!

Stadig flere av de internasjonale toppklubbene satser stort på egenutviklede spillere og gir de unge talentene spilletid tidlig. I Norsk tippeliga er det vanskelig å få øye på talentene, hvis man ikke følger med på 2-lagsfotballen da. Det virker som om Eliteserieklubbene tror spilletid til unggutta automatisk vil gå ut over kvaliteten. FFK(Elyounoussi), Lyn(Sokolowski m.fl), VIF(Roberts m.fl) og RBK(Tettey og Skjelbreid) har vært ganske flinke, mens RBKs motstander i morgendagens juniorfinale(direkte på TV2 Zebra 1330) Start først i det siste har latt Ask Mikkelsen og Børulfsen slippe til. Det siste er litt typisk: Det er først når det ikke er så farlig og sesongen er på hell av talentene slipper til.

Av storlagene jeg mener vi ser en bevisst juniorsatsning for eksempel årets CL-deltagere Sporting Lisboa, Bordeaux, Roma, PSV, Arsenal og Chelsea(!). De første gjennom utvikling av egne spillere i større grad enn de tre siste som gjennom speidere og for Chelskis del, litt lysskye metoder, plukker opp talenter tidlig. Uansett satses det på talenter med anlegg, støtteapparat og akademier, og de får sjanser til å spille seg inn på laget.

Det at det er RBK, Norges rikeste klubb, som spar på med mest ressurser på junioravdelingen bør få en og annen fotball-leder til å få opp øynene. Hvordan skal Viking, Start eller Tromsø greie å hevde seg i toppen? Enten ved å kjøpe de beste spillerene, eller skape gode spillere i egen stall. Rent økonomisk virker det siste også som det lureste. For eksempel Tromsø vil kunne utvikle spillere fra en hel landsdel, i stedet for å betale dyrt for å lokke utenlandske «stjerner» til det kalde nord.

De siste årene har importen av spillere til Norge gått opp, og eksporten av klassespillere nærmest stoppet opp. For Norsk fotball må det være et faresignal? Eller heier vi kun på drakten, og et lag fullt av middelmådige fremmedarbeidere over 30 år er helt ok? Bare de vinner!

Mitt hovedargument er egentlig at man kan vinne også med unge talenter, men da må man ha en plan bak ungdomsarbeidet, og gulroten for de som spiller må være en reell sjanse til en plass på A-laget. Jeg gremmes over at hvis en Walcott, Fabregas eller Rooney hadde spilt i en Norsk klubb ville det hovedsaklig blitt 2.divisjon mot Klepp, og kanskje ett og annet innhopp på en snefull bane i Tromsø. OK. Kanskje store talenter faktisk blir plukket opp, men jeg har mine tvil til om John Arne Riise ville vært i Liverpool i dag hvis han hadde fortsatt i Norge. Så stort talent er/var han jo ikke.

Richard Jansen som er leder for Norsk supporterunion heier etter alt og dømme på drakten, hvertfall slik jeg forstår posten hans om hvor viktig det var med local lads.