FIFAs visepresident Jack Warner solgte svartebørsbilletter under VM

Jack Warner er etter hvert blitt en gjenganger i postene våre, spesielt de som dreier seg om fotballpamper og FIFA. Nå har Andrew Jennings publisert bevis for at visepresidenten, som kontrollerer et tredvetall stemmer i FIFA, solgte 4500 billetter på svartebørs under VM, og tjente ca en halv million pund på dette. Dn.no har gjengitt NTBs melding om saken, men ellers har ingen toneangivende sportsjournalister i Norge brukt spalteplass på dette (Solskjær har scoret, John er skadet, Keiko har fått ny jobb, og så har vi jo dommerne, så det er jo ikke så rart).

Også en annen FIFA-representant ble tatt i å selge billetter med fortjeneste i sommer. Ismail Bhamjee fra Botswana ble sendt hjem og senere tvunget til å trekke seg etter å ha solgt 12 billetter videre. FIFA fikk rapporter om Warners brudd på bestemmelsene fra Ernest & Young, men valgte to ganger å ikke gjøre noe med saken.

Da Warners reiseselskapsordning ble kritisert før VM fikk han kritikk fra etikk-komit?(r)en, men alt de kan gjøre er å sende den videre til styret. De konkluderte med at han kanskje fortjente litt smekk over fingrene, men siden han ikke lenger formelt eide reiseselskapet var det greit. Nå gjenstår det å se om han har inflytelse nok, og Blatter har tolmodighet med hans stadige krumspring. Foreløpig ser det litt slik ut. I går fikk FIFA et nytt etisk råd, ledet av Sebastian Coe. Litt lenger ned i uttalelsen på FIFAs hjemmeside finner man følgende sitat:

The new Code of Ethics comes into force immediately and will apply to all future matters. In other words, it will not apply retrospectively.

In other matters, FIFA vice-president Jack A. Warner made a statement on the accusations that have been levelled at him regarding World Cup tickets. The Executive Committee decided that the FIFA Disciplinary Committee should investigate the matter to ascertain whether regulations have been breached.

Ingen tilbakevirkende kraft der altså – joda, vi trenger litt etiske regler, men siden vi ikke har hatt det før er det jo dårlig gjort å straffe de som har brutt reglene. De trodde jo de var «untouchable». For en fallitterklæring! Mye tyder på at dette gir Warner en åpning for å få saken sin tilbake til styret enda en gang, og da skjer det vel ikke så mye. Blatter vil jo gjerne ha de 35 stemmene Warner kontrollerer også ved neste valg. Det er trist at den internasjonale fotballen består av mer enn 50% onde, korrumperte og egoistiske ledere, og at det ikke er mulig å hive ut den gjengen med kriminelle småkonger som regjerer i FIFAs kontorer om dagen.

Playthegame.org har en bra gjennomgang av saken, med link til Jennings artikkel i Daily Mail, samt to av rapportene til Ernest & Young.