Tidenes kupp, eller et ledd i en større plan?

I dag kom nyheten om at fotballens kanskje aller største talent, Carlos Tevez og kompisen hans Javier Mascherano er på vei fra brasilianske Corinthians til «monsterklubben» West Ham United.
Gutta skal spille for Hammers ut sesongen, men «avtalen kan bli gjort permanent hvis alle parter er fornøyde»… Og, kan det kan legges til, West Ham vinner i lotto. Begge disse gutta er nemlig spillere i 2-300 milioners-klassen, og spillere som det er mer sannsynlig at ender i Real Madrid, Bayern Munchen, AC Milan eller, m-hmmm, Chelsea.
Mest sannsynlig ligger det mer bak denne overgangen enn brasiliansk robinhoodisme. Firmaet som eier rettighetene til spillerne er nemlig Russisk-Britiske Media Sports Investments.
Hmm. Russisk-Britisk sier du? Tenker du det samme som meg?

Media Sports Investemens(MSI) er en hemmelighetsfull investorgruppe som frontes av en Iraner med navn Kia Joorabchian. Bak denne gruppen står, angivelig, en gruppe russiske investorer, blant disse Roman Abramovich og hans mafia-linkede kollega Boris Berezkovsky. Rett etter stiftelsen av firmaet i 2004, kjøpte MSI Corinthians for rundt en halv milliard kroner. Ikke lenge etter sto de bak tidenes sør-amerikanske overgang da Tevez overaskende kom til klubben fra Argentinske Boca Juniors for omlag 200 mill.
Siden det har en rekke andre spillere kommet til klubben, og spillerrettighetene til spillerne eies selvfølgelig av MSI. Stallen til MSI skal også ha omfattet, foruten Tevez og Mascherano, Wagner Love (spiller i Mourinho-klubben CSKA Moskva), Maxi Lopez (Barca), Luis Gonzales(FC Porto) og flere.
Hva er så linken til West Ham? Jo, i desember 2005 prøvde MSI å ta over hele klubben. Den gang ble det med planene, men forholdet mellom Hammers-formann Terry Brown og Russerne i MSI kan, i lys av de siste dagers hendelser, ikke være det aller verste. Hva slags RuneHaugesque tjenester som gikk under bordet under det som virket som mislykkede forhandlinger for et knapt år siden vites ikke, men jeg blir vel ikke overasket hvis familien til Brown har et nytt sommerhus i Brasil eller noe slikt. For å forfølge denne linken litt videre er det verdt å nevne at de fleste britiske spillerne på Chelsea tidligere har vært i West Ham, og at ikke alle er like fornøyde med hvordan den økonomiske ledelsen i West Ham forvaltet millionene i de overgangene.

Dersom vi velger å tro på linken mellom Chelsea og MSI vil London-klubben ha skaffet seg et unikt nettverk av «farmer»-klubber verden over. For alle oss som synes det er litt feige lag i engelsk og europeisk toppfotball om dagen er ikke dette godt nytt. Denne utviklingen vil føre til at Chelsea ikke bare har mest penger, men de har også makt over de største talentene i klubber som Porto, PSV Eindoven, Corinthians, CSKA Moskva, West Ham og Dinamo Tblisi(Georgia).
Mens vi før kunne stole på at småklubbene sto fritt til å kjøpe og utvikle talenter, som så kunne selges for gode oljepenger når de hadde etablert seg, har Chelsea nå et nettverk som skal plukke opp alle eventuelle toppspillere før de rekker å bli nettopp det. Når Chelsea i tillegg plukker de unguttene nettet deres ikke har klart å fange opp slik som i den pågående Leeds-saken, ser jeg ikke lyst på mulighetene for et snarlig tronskifte i engelsk fotball.

For West Ham er det bare å håpe de vinner noe i år, før verdensstjernene trekker over til London-naboen.

Edit: 01.09 00:45:
West Ham Uniteds offissielle nettsider melder nå at de to nevnte har signert en permanent avtale, ikke bare en låneavtale. Det burde bety at MSI ikke lenger sitter på rettighetene til spilleren, men det gjør ikke avtalen noe mindre utrolig. Det er ikke oppgitt hvor lange kontrakter guttene har skrevet under.
Ellers er the Guardians oppdaterte artikkel om saken verdt å følge.