Norske fotballklubber: Den ultimate prøve i ledelse?

Det er tilsynelatende ingen ting i dette landet som er så vanskelig å lede som en fotballklubb. Treneravganger har er omfattet med stor interesse, og ved forrige treneravgang la jeg mye skyld på styrene. Nå har ukebladet mandag morgen(kun deler av artikkel tilgjengelig på nett) funnet ut at heller ikke den administrative ledelsen i eliteserieklubbene er preget av kontinuitet.

Med Rekdals avgang i dag har klubbene i eliteserien hatt 167 ledere, inkludert de som er der i dag, siden 2004. Det er kun Brann som har hatt samme daglige leder/direktør, sportslig leder og trener. De som topper statistikken er Stabæk, Tromsø, Viking, Molde og Fredrikstad, med 7-10 endringer i ledertrioen siden 2004. Med hver endring følger uro og en eller annen form for omstrukturering.

En ny leder ønsker ofte å sette sin signatur på bedriften han eller hun leder. Det er naturlig at dette også skjer i fotballklubber. Spørsmålet er hvem som egentlig leder en klubb som Tromsø, hvor sportsdirektøren for andre gang på kort tid er blitt ansatt som hovedtrener uten at noen ny sportslig leder er blitt ansatt, og hvor de har hatt tre daglige ledere siden 2004. I VIF leter de nå etter ny trener og ny daglig leder. Hvis jeg var sponsor eller samarbeidspartner ville jeg aktet meg vel før jeg gikk inn med mange millioner i for eksempel et nytt stadionprosjekt i en bedrift med så mye usikkerhet og så lite kontinuitet.

Tom Nordlie mener å ha beskrivelsen på en god fotballeder: litt ned i artikkelen på db.no uttaler han:

«Det er snart på tide å se hva som blir gjort på ledersida, uten å kritisere noen i Start eller VIF. Klubbene er nødt til å ha en sportslig ledelse med enten trener- eller spillererfaring, og helst litt ledererfaring. I styrene bør det sitte minst ?(c)n person med en viss fotballkompetanse, de andre kan gjerne være ledere fra næringslivet. Men det må være noen som kjenner pulsen på fotballivet. Det har de største klubbene»

Ta en person som tidligere Odd-leder Lasse Hansen som Mandag Morgen har pratet med. Han sier han «jobbet seg syk». Han går nå til jobben som ny sjef for BI, og har tidligere vært adm.dir. i Norisol og regionsjef i Telenor. Kanskje det var at han kun hadde a-lagserfaring som junior fra Borg som var galt.

Hva Petter Myhre eller Knut Tørum får til i henholdsvis VIF og RBK er litt uvesentlig i denne sammenhengen – de er uansett ikke kontinuitetsskapende. Kanskje er fotballen så spesiell at den ikke kan ledes i mer enn ett år av gangen, men jeg tviler. Jeg tror dagens fotballklubber må drives som de mellomstore bedriftene de er, med et styre og en daglig ledelse som tenker lenger enn ett år frem i tid. Det tror jeg også supporterne vil sette pris på.

Mulig Sandefjords unge(?) keeper Espen Bugge Pettersen er en mulig fremtidig klubbleder, med sin toppserieerfaring og en bachelorgrad i administrasjon og ledelse. Bugge for president!